lista s ornamentom.png

ZEMPLÍN - TOKAJSKÁ VÍNNA CESTA

TURISTICKÁ ZAUJÍMAVOSŤ, TIP NA VÝLET, SPRIEVODCA, MAPA, FOTKY, HODNOTENIA, NAVIGÁCIA, AKTUÁLNE POČASIE

Tokajská vínna cesta
Tokajská vínna cesta

Tokajská vínna cesta
Tokajská vínna cesta

1/1
icon_STARS 5.0.png

TOKAJSKÁ VÍNNA CESTA - najkratšia zo slovenských vínnych ciest na Slovensku. Vedie cez Vinohradnícku oblasť Tokaj, ktorá svojou rozlohou 907 ha patrí medzi najmenšie vinohradnícke oblasti na Slovensku a vo svete vôbec. Nájdeme ju na Dolnom Zemplíne v juhovýchodnom cípe Slovenska. Je pokračovaním vinohradníckej oblasti, ktorej väčšia časť sa nachádza v Maďarsku. Je predovšetkým miestom zrodu kráľovského moku. Skrýva v sebe ešte veľa nepoznaného, je zážitkom, na ktorý sa nezabúda.

REGIÓN: ► ZEMPLÍN a VIHORLAT

LOKALITA:

NADMORSKÁ VÝŠKA:

GPS:  ►

WEB: ►

TEL:

239 mnm

-

+421 56 679 3351

icon_HOME.png

SK.21.00.26

TOKAJSKÁ VÍNNA CESTA

icon_sport_VODNÁ_PLOCHA.png
icon_hist_HRAD.png
VIRTUÁLNA MINCA XPLÓR NFT
#47/99
.47
SK.21.00.26
ZEMPLÍN - TOKAJSKÁ VÍNNA CESTA
Tokajská vínna cesta
00_3d_mapka_slovensko.png
00_3d_mapka_slovensko.png
1/8
xplor_AppStore_button.png
xplor_GPlay_button.png

OTVÁRACIE DOBY

Verejnosti voľne prístupná

POPLATOK ZA VSTUP

Verejnosti voľne prístupná

Našiel si chybu, prípadne neaktuálne údaje?

Chcel by si doplniť značku, info alebo skúsenosti, ktoré máš z vlastnej návštevy?

POSLEDNÁ AKTUALIZÁCIA:

15. júla 2021, 12:08:46

SPRIEVODCA


Tokajská oblasť je jednou z mála oblasti na svete, kde možno dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Vinársku oblasť tvoria južné svahy Zemplínskych vrchov s vínnou révou už dve tisícročia. Túto oblasť tvorí 7 vinárskych obcí Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Veľká Tŕňa a Viničky. To nie je len o víne a návšteve pivníc ale aj o stretnutie s pestovateľmi a výrobcami vín, remeselníkmi, doplnenú o prehliadku kultúrnych i historických pamiatok, vinoték, vinární. To všetko tvorí jedinečnosť Tokajskej oblasti a Tokajskej vínnej cesty. Hrdo sa predsa hovorí o tokajskom víne ako o elixíre večnej mladosti, veď majú liečivé účinky. Kto neochutnal na vlastnej koži, teda chuťových pohárikoch, neuverí.


História


Počiatky pestovania viniča v tejto oblasti sú známe už z obdobia nadvlády Rímanov, v čase keď kraj bol súčasťou Panónie. Po páde rímskeho impéria pokračovali v pestovaní hrozna Slovania. Vďaka talianskym osadníkom, ktorí sem prišli v 13. a 14. storočí, sa začalo rozvíjať vinohradníctvo, a oni boli prví, ktorí pestovateľských skúsenosti obohatili územie aj o základnú odrodu tokajského vína Furmint. Z čias tureckých vojen v 16. – 17. storočí pochádza väčšina tokajských pivníc. Tie boli vytesané do sopečných, tzv. tufových hornín a slúžili ako úkryty ľudí a majetku pred lúpežnými vojskami. Niektoré pivnice sú vytesané do hĺbky 8 až 16 m. Dejiny tokajského vína sú plné mien slávnych ľudí, ktorý tento zlatý mok konzumovali. Tokajské víno nesmelo chýbať na stole žiadneho monarchu, kráľa, cisára či kniežaťa. Najvychýrenejšími boli ruskí cári, ktorí mali vo svojich pivniciach v Sankt Peterburgu ukryté vzácne staré ročníky tokajského. Medzi obdivovateľov patrili aj Voltaire, Oliver Cromwell, Napoleon a Ľudovít XIV. V tomto období tokajské víno dostalo prívlastok Vinum regum – rex vinorum, čo v slovenskom preklade znamená víno kráľov – kráľ vín.


Zaujímavosť


Špecifickú a nezameniteľnú chuť tokajského vína dodáva nielen výdatné slnečné žiarenie, ale hlavne pôda, na ktorej sa vínna réva pestuje. Tokajská oblasť sa nachádza na sopečnom pohorí, preto pôdu pod vínnou révou tvoria práve sopečné horniny, ktoré dokážu veľmi dobre akumulovať teplo. Počasie tu hrá veľmi dôležitú rolu. Vinári sa modlia o dlhú, slnečnú jeseň, ktorá umožní, aby vyzrievajúce bobule napadla ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea. Tá bobule vysuší a zostanú hrozienka, tzv. cibéby, vďaka ktorým sa vyrába to najkvalitnejšie víno. Základom výroby tokajských vín sú odrody viniča – Furmint, Lipovina a Muškát žltý, ktoré musia byť použité v stanovenom pomere. V súčasnosti sa v slovenskej časti tokajskej vinohradníckej oblasti produkujú nasledovné odrodové vína – Furmint, Lipovina, Muškát žltý, vína suché – Omšové, Tokajské samorodné suché, a vína sladké – Tokajské samorodné sladké, Tokajský výber 2 až 6 putňový, Tokajský mášláš, Tokajský forditáš a Tokajská esencia.


Tokajská vínna cesta vznikla na podporu rozvoja turizmu, kultúry, ale i kultúrno-spoločenského života v Tokajskej vinohradníckej oblasti. Zámerom jej vzniku bola potreba poznávania histórie i súčasnosti tejto vinárskej oblasti, prírodných krás, zaujímavostí, tradícií a zvykov, ale aj spôsobe pestovania viniča, jeho spracovania, či finálnej výroby tokajských vín. Vína pochádzajúce z tejto oblasti sú nepochybne veľmi kvalitné, za ktoré sú patrične odmenení. Výbornú povesť slovenských tokajských vín dokazuje veľké množstvo zlatých a strieborných medailí z dôležitých medzinárodných súťaží. Vína z tokaja majú svoju históriu, jedinečnú chuť i vôňu.


PRE DENNÉ TIPY NA VÝLETY SLEDUJ NAŠE

 

SCREENS_4_AppleStore&GooglePlay.png